Tips voor het Reizen met de metro in Buenos Aires

Thursday April 14, 2016
1,983

Het is zo eenvoudig nog niet om je weg te vinden met het openbaar vervoer in Buenos Aires, en de het bus systeem is behoorlijk ingewikkeld. De metro, de subte, is de beste optie! Om jou, en andere studenten Spaans te helpen succesvol de weg te vinden met de metro hebben we de volgende tips.

 1. Stap 1: Plan je route

De app Cómo Llego is gespecialiseerd op Buenos Aires. Als je deze app download kun je checken welke metro je nodig hebt om van A naar B te gaan. Je kunt ook een metro plattegrond kopen waar alle lijnen op aangegeven staan.

Bij de ingang van de metro vind je vaak een simpele plattegrond met de lijnen erop, niet heel uitgebreid en niet heel duidelijk. Voor een uitgebreide map van de metro, met alle verschillende stops, kun je het beste het metro station in gaan.

 1. Stap 2: Vind de juiste ingang

How to Travel by Subte in Buenos Aires

De metro gaat altijd in twee richtingen. Mocht je nou een metro station naar binnen gaan kan het zo zijn dat je op het platform terecht komt die de tegenover gestelde richting in gaat. Het staat aangegeven boven aan de ingang van het station maar vaak kan het toch fout gaan. Probeer er goed op te letten want eenmaan aangekomen op het verkeerde perron heb je al betaald en zul je dus nog een keer moeten betalen om aan de juiste kant van het perron te komen.

Er zijn ook ingangen die aangeven: ´Salida Unicamente´, dit betekend dat het alleen een ingang of uitgang is. Deze ingangen hebben altijd een roltrap, je kunt daar dus niet naar binnen als de roltrap daar omhoog gaat. Ook dit staat boven aan aangegeven.

 1. Stap 3: Tickets kopen

How to Travel by Subte in Buenos Aires

Er zijn twee manieren om te reizen met de metro, met een papieren kaartje, of een oplaadbare metrokaart. Een papieren ticket heeft nadelen.

 • Het is duurder per rit dan wanneer je een Subte kaart gebruikt
 • Vanaf mei 2016 gaan de papieren tickets verdwijnen

Voor toeristen die Buenos Aires voor een paar dagen bezoeken is een papieren ticket prima. De tweede optie, een oplaadbare Subte kaart heeft voordelen

 • Hoe meer je reist hoe goedkoper je rit wordt
 • Je kunt deze kaart ook voor de trein en de bus gebruiken

Een subte kaart kun je vrijwel bij elke kiosk en verschillende grote metro stations kopen, opladen kan bij de kiosken en alle metro stations. De kaart kost ARS$25.

 1. Stap 4: Vind een plek!

Zoals in Nederland, en alle landen in de wereld, is er ´s ochtends en ´s avonds spits. Verbaas je niet als je niet in de metro past, of als mensen heel hard gaan duwen om in de metro de kunnen. De plek dicht bij de deuren kun je beter niet staan. Het is daar altijd het drukst omdat iedereen daar in en uit loopt. Als je een stukje doorloopt naar links en rechts zul je zien dat je daar gewoon enigszins ´rustig´ kunt staan.

 1. Stap 5: ga optijd uit de metro

In drukke metros kan het vaak even duren voordat je de deur hebt bereikt. Als je er de volgende stop uit moet, zorg er dan voor dat je al richting de uitgang van de metro gaat. Het kan gebeuren dat je niet langs de mensen komt omdat het zo druk is en dan haal je het niet om uit te stappen.

 1. Stap 6: Overstappen

Overstappen op een andere metro kan vaak een stuk lopen zijn. Let goed op alle borden die je de weg wijzen, aangegeven met ´Combinacion con la linea..´. op t begin kan het een beetje verwarrend zijn maar als je het eenmaal door hebt is het een eitje!

 1. Stap 7: Verkopers en Muzikanten

How to Travel by Subte in Buenos Aires

Wanneer het rustig is in de metro, verschijnen er verkopers en muzikanten, in alle soorten en maten.

Je zult ze vaak tegen komen: kinderen en volwassenen die verschillende spullen als kauwgom, zakdoekjes, pennen, elastiekjes etc, op je schoot leggen. Mocht je iets willen kopen dan geef je ze het geld, zo niet dan laat je het op schoot liggen en komen ze het later ophalen. Zorg er voor dat als je iets koopt, je met gepast geld betaald. Er is veel nep geld in de omgang en zo voorkom je dat je het zelf in je portomonee krijgt.

Het kan ook voorkomen dat er word gezongen in de metro, kinderliedjes door kinderen, of ´optredens´ van wat profesioneler klinkende mensen. Je zult zien dat als ze klaar zijn iedereen klapt, later komen ze langs met de pet, donaties zijn welkom, niet verplicht.

Als laatst nog een paar veiligheids tips. De metro is een goede plek voor zakkenrollers, draag daarom je tas altijd op je buik, niet op je rug of aan je schouders. De mensen hier willen nog wel eens erg niewsgierig zijn naar wat er in je tas zit.

Probeer te vermijden om duren spullen te dragen, zoals een dure merk tas, zonnebril, horloge etc. Dit laat zien dat je geld hebt en als tourist zijnde val je sowieso al op. Het betekent niet meteen dat je beroofd wordt als je het wel draagt, het is voor de zekerheid.

Houdt altijd je ogen open. De meeste zakkenrollers zijn niet direct herkenbaar, ze zien er uit als ‘gewone’ Argentijnen. De arme mensen die om geld en eten vragen zijn juist meestal géén zakkenrollers.

Thanks to Wander Argentina

Please give us your valuable comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*